Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Hoe je het ook draait of keert; elektrisch rijden is de ‘brandstof’ die autorijden ook in de toekomst voor iedereen bereikbaar maakt. Automerken zetten steeds meer in op de ontwikkeling van de elektrische auto en veel landen hebben plannen gemaakt om ervoor te zorgen dat de wereld zo snel mogelijk groener gaat rijden. Er zijn echter veel meer redenen om over te stappen op het groene alternatief.

Persoonlijke voordelen

Energiekost -70%

Een gemiddelde wagen verbruikt ongeveer 7 liter per 100 km. Aan de huidige tarieven (1,50 €/lit) betekent dit ongeveer 10,50 € per 100 km.

Een EV daarentegen heeft bij normale omstandigheden en normaal rijgedrag een verbruik van ongeveer 18 kW per 100 km, wat op vandaag overeenstemt met een kost van ongeveer 3,2 € per 100 km. Met zonnepanelen wordt het nog groener en goedkoper.

Bevoorrechte parkeerplaats

Elektrische voertuigen hebben een streepje voor bij de meeste gemeentes en/of bedrijven. Een parkeerplaats gecombineerd met een laadstation, dicht bij de deur, onderstreept hun groen imago, en deze aantrekkelijke regeling biedt groter comfort aan de gebruiker van een EV.

Lage onderhoudskosten

Van elektrische voertuigen is bekend dat ze minder onderdelen bevatten dan een benzine of dieselauto. EV rijders uit diverse landen getuigen dat de jaarlijkse onderhoudskosten tot 50% lager zijn.

Er zijn natuurlijk de klassieke kosten ten gevolge van het rijden zelf : banden die slijten, en in winter en zomer gewisseld moeten worden, ruitenwissers en ruitenwisservloeistof,… Tenslotte is een regelmatig nazicht van de batterij noodzakelijk.

Niet meer voor elke tankbeurt naar het benzinestation

Met je EV hoef je geen omweg meer te maken naar een benzinestation. Elke avond, als je thuiskomt verbind je de wagen met de home-charger. Deze mag de ganse nacht, aan laag vermogen (en nachttarief), aangekoppeld blijven.

Over comfort gesproken kan dit tellen natuurlijk. Je laadt gewoon bij terwijl je slaapt of ontspant.

Voordelen voor het milieu

Geen CO2 uitstoot

In sommige Europese landen komt zowat 50% van de koolstofuitstoot door het verkeer. Bewezen is dat vooral benzine aangedreven voertuigen een grote bijdrage leveren aan deze luchtverontreiniging. Een EV heeft tijdens het rijden geen CO2-uitstoot.

Algemeen groen imago

In België rijden ongeveer 5,1 miljoen voertuigen, samen goed voor jaarlijks 77,74 miljard kilometer (=41,76 km/dag/voertuig) en 22 miljoen ton CO2-uitstoot. In de Europese klimaatdoelstellingen ligt een uitdaging om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. Elektrisch rijden past in dat verhaal, want daarmee kunnen we de CO2-uitstoot gevoelig reduceren.

Geen lawaai

Gezien er geen verbranding plaats vindt maken deze wagens ook geen geluid. Door velen wordt dit voordeel als een betrekkelijk nadeel gezien, omdat andere weggebruikers een EV niet horen aankomen. In de stad kunnen EVs zorgen voor rust en kalmte.

Geurloos

Gezien er geen verbranding plaats vindt zijn deze wagens geurloos. Evenmin wordt benzine of diesel geladen, die beiden op zich al een onaangename geur hebben. Over comfort gesproken kan dit tellen natuurlijk. Je laadt gewoon bij, terwijl je slaapt of ontspant.

Vraag een offerte en
vrijblijvend advies.

Certipower

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare