Nieuws

Elektrische auto opladen in de winter

Elektrische auto opladen in de winter? Onze tips voor een optimaal verbruik

Vorige maand kregen we een serieuze winterprik te verduren. Veel bestuurders van een elektrische wagen merkten dat dit een impact had op hun bereik. Wil je jouw elektrische auto opladen in de winter, hou dan onderstaande tips in het achterhoofd.

Elektrische auto opladen? Vergeet ook je dikke trui niet

Het klopt dat batterijen optimaal werken tussen de 20 en 30 graden. Een winterprik kan er dus inderdaad voor zorgen dat je bereik daalt. Gelukkig zijn er enkele tips die deze daling kunnen beperken.

Zo zijn veel moderne elektrische auto’s inmiddels uitgerust met een warmtepomp. Zo’n pomp vergt minder energie dan de gewone verwarming, die zijn energie uit de batterij haalt. De traditionele verwarming put de batterij dus uit, waardoor je rijbereik daalt. Dat is met een warmtepomp niet of minder het geval. Even interessant is het natuurlijk om je verwarming uit te zetten of lager dan normaal. Ook zo kan je de impact op je batterij beperken. Een dikke trui doet wonderen.

De stoel- of stuurverwarming kan je overigens wel blijven gebruiken. Ze zijn namelijk aangesloten op de 12V-batterij in je elektrische wagen en beïnvloeden het rijbereik dus niet.

Auto voorverwarmen terwijl hij aan het opladen is

Je elektrische auto opladen zal je hopelijk niet snel vergeten. Maar wist je dat ook het voorverwarmen van de auto ervoor kan zorgen dat je meer kilometers kan rijden? Toch als je elektrische auto nog aan het opladen is op dat moment. Veel auto’s zijn namelijk uitgerust met een zogenaamde pre-heatfunctie.

Gebruik deze functie bijvoorbeeld een kwartiertje voor vertrek en zo verwarm je niet alleen de binnenkant van je auto, maar ook de koude batterij. Aangezien je auto nog aan de laadpaal hangt, is deze perfect op temperatuur bij vertrek. Eens hij opgewarmd is, vraagt het minder energie om de temperatuur te behouden en stijgt je rijbereik dus. Sowieso is het ook aangewezen om je wagen binnen of beschut te zetten, in een garage of carport, om erg lage temperaturen te vermijden.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media