Home » FAQ

FAQ

Een vraag over onze producten en diensten?
Neem een kijkje tussen enkele veelgestelde vragen.

Terminologie

Wat bedoelen we met AC en DC laden?

AC laden (Alternating Current) of wisselstroomladen is de meest gebruikte vorm van het opladen van een elektrische wagen. Deze vorm wordt ook wel traag laden genoemd omwille van de beperkte laadsnelheid van maximaal 22 kWh.

DC laden (Direct Current) of gelijkstroom laden is de snelle vorm van opladen. Bij DC laden gebeurt ook de omvorming van AC naar DC, maar hier gebeurt deze in de snellader zelf. Zo krijg je laadsnelheden van 50, 120, 175 tot zelfs 350 kWh.

Wat bedoelen we met kW en kWh?

Watt (symbool W) is de eenheid voor energetisch vermogen. Deze eenheid vindt je terug bij alle elektrische apparaten en huishoudelijke toestellen. Bij grotere apparaten (bijvoorbeeld stofzuiger of auto) spreken we van kilowatt (kW), waarbij één kW gelijk is aan 1000 W.

Kilowattuur (kWh) is de eenheid voor het energiehoeveelheid. Eén kWh is gelijk aan het verbruik van een elektrisch toestel van 1000 Watt gedurende één uur.

Als we spreken over het laadvermogen van het laadstation, is deze uitgedrukt in kW. Het laadvermogen van de batterij drukken we uit kWh.

Wat bedoelen we met een 1-fase (monofasig) en een 3-fase (driefasig) laadstation?

Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting. Wanneer een stroom van 32 A wordt voorzien, bereik je een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. Normale stopcontacten zijn altijd monofasig en deze vind je in elk huishouden terug.

Een 3-fasig laadstation wordt 3-fasig aangesloten. Deze toestellen kunnen zowel op een 3x230V installatie aangesloten worden, maar ook op 3x400V + N installaties. In het eerste geval is het vermogen maximaal 7,4 kW. In het tweede geval kan het vermogen 22 kW worden (bij 32 A stroom). Frequenter wordt in dit geval 11 kW gevraagd (16A stroom) . Welk type aansluiting jij hebt, kan je meestal bij de elektrische meterkast terugvinden. Indien je van een monofasige naar een driefasige aansluiting wenst te gaan, dien je Fluvius te contacteren. Weet dat de meeste mensen dankzij onze slimme laadoplossingen hun aansluiting niet dienen te verzwaren. Contact je EV Charge Advisor voor meer informatie.

Wat is dag- en nachttarief?

Bij een meter met tweevoudig tarief heb je een aparte energieprijs voor de dag- en nachturen (inclusief weekenden). Zonder zonnepanelen en digitale teller, doe je dus een voordeel als je jouw wagen zoveel mogelijk ’s nachts laadt.

Wat is het capaciteitstarief?

Binnenkort (1/1/22) worden de distributiekosten op jouw energiefactuur gebaseerd op het piekverbruik. Om jezelf te ‘wapenen’ tegen het capaciteitstarief kan je met ons Smappee Infinity toestellen aansturen zodat je pieken kan vermijden. Wist je trouwens dat de slimme laadpunten van Smappee (EV Wall Home) eveneens een meetsysteem bevatten en dat het vermijden van pieken zeer eenvoudig en gratis in te stellen zijn? Het laadpunt zal in dat geval even remmen met het laden van de wagen als de rest van de woning even veel stroom vraagt voor bijvoorbeeld jouw kookplaat of wasmachine.

Hoeveel verbruikt een elektrische wagen?

Bij een EV wordt het verbruik uitgedrukt in het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Dit is het equivalent van het aantal liter per 100km wat we kennen van de fossiele brandstoffen. Het richtverbruik van een elektrische wagen is ongeveer 18 kWh/100 km. Meer informatie over verbruiken per model vind je op deze websites:

Laadpaal en installatie

Kan ik mijn laadpaal personaliseren?

Als Smappee EV Base-klant heb je de mogelijkheid om de achterzijde van de laadpaal te bestickeren met bijvoorbeeld jouw logo, richtingaanwijzers en meer. Met een oppervlak van 1200 x 600 mm is er ruimte genoeg om je logo en extra info te plaatsen.

Wat moet ik doen als mijn kabel defect is?

Wanneer iets defect is, kan je ons contacteren via e-mail: info@certipower.be en telefonisch: +32 51 79 20 22

Kan ik mijn auto laden wanneer ik veel elektriciteit verbruik?

De Dynamic Load Balancing in jouw laadpaal beheert automatisch je energiestromen op de best mogelijke manier. Je moet je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen want Smappee Infinity zorgt ervoor dat je gebouw binnen de grenzen van zijn vermogen blijft. Als je weinig elektriciteit verbruikt, kan je wagen optimaal opladen. Als er meer en meer zware, elektrische apparaten aanliggen, gaat er minder energie naar de laadpaal. Daarnaast kan je ook instellen dat je wagen enkel op zonne-energie mag opgeladen worden. Zo verhoog je jouw energie-efficiëntie en optimaliseer je jouw zelfverbruik.

Hoe vraag ik een offerte aan?

Via de offertepagina op onze website kan je makkelijk een offerte aanvragen. We zijn ook altijd bereikbaar op +32 51 79 20 22 of via sales@certipower.be.

Hoe laat ik een laadpaal installeren?

Certipower biedt een totaaloplossing aan voor jouw laadinfrastructuur. We verzorgen niet alleen de projectbegeleiding en het laadpalenbeheer, maar ook de installatie van de hardware, elektriciteitswerken en civiele werken nemen we voor onze rekening. Op deze manier ben je gerust, want Certipower regelt het hele proces.

Waar kan ik mijn verbruik bekijken?

Het verbruik van uw laadpaal kan je steeds bekijken via de app van Smappee of via het dashboard online. Naast je verbruik en laadsessies, zie je ook meteen je totale energieverbruik, je zonne-productie én je kosten.

Hoe lang duurt het om een elektrisch voertuig op te laden?

De laadtijd van een elektrisch voertuig is afhankelijk van drie dingen: de (maximum)snelheid van de laadpaal waarmee je de batterij van de wagen laadt, de omvormer in de wagen en de grootte van de batterij van je wagen. Er zijn echter wel twee vormen van laden, namelijk traag laden (AC) en snel laden (DC). Traag laders bieden een laadsnelheid aan tot en met 22 kW. De meeste elektrische auto’s kunnen vandaag maximaal aan 11 kW laden op AC niveau. De zwaarste DC laders bieden vandaag 350 kW aan, maar ook bij deze manier van laden kunnen de meeste auto’s vandaag maar 150 kW aan.

Concreet: wanneer jouw wagen een battery pack van 77 kWh heeft, zal deze aan de AC lader van 11 kW volgeladen zijn na 7 uur. Aan een DC lader van 150 kW is diezelfde batterij volgeladen na ongeveer een half uur laadtijd.

Slim meten

Wat is slim meten?

We helpen je om de voortdurend stijgende energiekosten te drukken door het toepassen van slim meten en laden. Dit houdt in dat het verbruik van de woning in real-time wordt gemeten en het gebruik van hernieuwbare energie wordt geoptimaliseerd. Daarvoor heb je bruikbare realtime-inzichten nodig en moet je de energiestromen in je woning of bedrijf kunnen automatiseren. Toestellen moeten automatisch worden in- of uitgeschakeld wanneer de productie erg hoog of laag is en overschotten moeten worden opgeslagen voor later.

Waarom slim meten?

Slim meten brengt talloze voordelen met zich mee. Via de autonome overbelastingsbeveiliging moet je je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen. Door de koppeling aan je zonne-energie, wordt je zelfvoorziening geoptimaliseerd door het Smappee Infinity-systeem. Je stelt zelf de prioriteiten in voor het laden van je toestellen. Wanneer een toestel met hoge prioriteit moet laden, wordt een toestel met lagere prioriteit gepauzeerd.
Slim meten maakt mogelijk dat Smappee je volledige energiebeheersysteem optimaliseert.

Kan ik mijn auto laden wanneer ik veel elektriciteit verbruik?

De Dynamic Load Balancing in jouw laadpaal beheert automatisch je energiestromen op de best mogelijke manier. Je moet je geen zorgen meer maken over gesprongen zekeringen want Smappee Infinity zorgt ervoor dat je gebouw binnen de grenzen van zijn vermogen blijft. Als je weinig elektriciteit verbruikt, kan je wagen optimaal opladen. Als er meer en meer zware, elektrische apparaten aanliggen, gaat er minder energie naar de laadpaal. Daarnaast kan je ook instellen dat je wagen enkel op zonne-energie mag opgeladen worden. Zo verhoog je jouw energie-efficiëntie en optimaliseer je jouw zelfverbruik.

Laadpaalbeheer

Wanneer zijn mijn laadtransacties zichtbaar?

Je kan al de laadtransacties live raadplegen via het online dashboard.

Kan ik geld verdienen via mijn laadpaal?

Ja, dat kan als je jouw laadinfrastructuur semipubliek of publiek ingesteld staat.
Om de tarieven in te stellen heb je drie mogelijkheden:

  • Per sessie: vast bedrag per sessie, ongeacht het aantal geladen kWh,
  • Per kWh: afgenomen elektriciteit per uur,
  • Per minuut: totale tijd aan het laden.

Onze EV Charge Advisors kunnen je begeleiden om de opbrengsten in te schatten en de juiste tarieven te bepalen.

Kan ik een tarief instellen voor mijn laadstation?

Ja, je hebt drie mogelijkheden om tarieven in te stellen:

  • Per sessie: vast bedrag per sessie,
  • Per kWh: afgenomen elektriciteit per uur,
  • Per minuut: totale tijd aan het laden.

Je kan enkel tarieven instellen als het laadpunt semipubliek of publiek staat.

Kosten

Hoeveel kost een laadpaal?

De prijs van een laadpaal is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste kan de elektrische installatie van de woning mono- of driefasig zijn, wat verschillende kosten met zich mee brengt. Daarnaast is er de installatiekost met als grootste variabele het kabeltraject en de complexiteit van deze werken. Een ‘slim’ toestel, wat voor lagere gebruikskosten zorgt, is ook iets duurder dan een ‘dom’ toestel. Hoe dan ook moet elke situatie onderzocht worden en daarom kan je bij Certipower terecht voor een vrijblijvende site survey en offerte. Certipower biedt geïnstalleerde slimme laadpunten aan vanaf 1969 €.

Hoeveel kost een laadsessie?

De prijs van een laadsessie hangt af van de plaats waar je laadt. Voor bedrijven is de bedrijfssite gewoonlijk het goedkoopst. Daar zien we elektriciteitstarieven van € 0,13/kWh. Voor particulieren is het goedkoopst als je jouw elektrische auto thuis oplaadt aan nachttarief (zie “Terminologie” > “Wat is dag- en nachttarief”). Deze prijs varieert natuurlijk bij welke leverancier je bent aangesloten. Een indicatie van de prijs als je thuis laadt bij nachttarief is ongeveer 0,25 €/kWh wat overeenkomt met € 4,50 voor 100 km rijden. Bij publieke laadpalen variëren de tarieven. Een richtprijs is hier 0,35 €/kWh. De gemiddelde prijs hiervan is € 6,30 voor 100 km rijden. Als je kiest om bij een snellader je wagen op te laden, mag je verwachten dat deze prijs hoger zal zijn dan bij een gewone laadpaal (€ 0,65 /kWh), ongeveer € 11,70 per 100 km.

Veiligheid

Kan ik opladen via het stopcontact?

Het is mogelijk om jouw elektrische wagen op te laden via het stopcontact. Het laden van je wagen zal meer tijd in beslag nemen omdat er meestal een maximaal laadvermogen is van slechts 2,3 kW. De gemiddelde batterijcapaciteit van elektrische auto’s is 60 kWh, wat betekent dat de wagen iets meer dan 26 uur moet opladen in dit geval.
Naast de langere laadtijd loop je ook het risico om het elektrisch circuit te overbelasten. Zeker als er nog andere zware apparaten zijn aangesloten op hetzelfde circuit. Deze overbelasting kan kortsluiting veroorzaken, alsook ervoor zorgen dat je kabel oververhit raakt. Dat brengt dan weer een brandrisico met zich mee.
De conclusie is dat je met het stopcontact theoretisch kan opladen, maar dat een laadpaal de snellere, slimmere en veiligere optie is.

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Mag ik een verlengkabel gebruiken als mijn oplaadkabel te kort is?

Het is niet aangeraden om een verlengkabel te gebruiken. Dit omdat de meest voorkomende verlengkabels niet voldoen. Deze zijn vaak te dun, waardoor er oververhitting en brandgevaar dreigt. Deze zaken kunnen opgelost worden door je auto dichter te parkeren of door het installeren van een laadpunt met bijgeleverde laadkabel op de passende afstand van de wagen.

Laadpas

Waarom heb ik een laadpas nodig?

Een laadpas wordt eventueel gebruikt om jouw laadpunt privé te houden. Zonder laadpas kan iedereen die de wagen aankoppelt laden. Indien dit geen risico is, is een laadpas niet nodig. Met een laadpas start de laadsessie pas als de opgeslagen laadpas voor het toestel wordt gehouden (‘geswiped’).

Kan ik overal laden met mijn laadpas?

Met je Certipower laadpas kan je enkel bij het eigen laadpunt laden. Als je bij publieke laadpalen wil laden, kan je terecht bij een externe verdeler van openbare laadpassen (bijvoorbeeld CAPS, Plugsurfing…). Informeer je steeds voldoende over de gebieden waar je kan laden met jouw laadpas, tot welke merken je toegang hebt en waar deze laadpalen staan. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan bij een buitenlandse reis.

Welk abonnement heb ik nodig voor mijn laadpunt?

Wij bieden drie verschillende abonnementen aan voor onze klanten. Of een abonnement nodig is en welk abonnement het best bij jou past, hangt af van hoe jij het laadpunt wenst te gebruiken.
Bij onze AC laders (Smappee EV Base en EV Wall) bieden we optioneel twee abonnementsformules aan: Certipower Basic en Certipower Public.

Certipower Basic. Hiervoor krijg je toegang tot ons cloud-based platform met eigen beheer van het laadstation, toegang tot de laadpunten op afstand, rapporten van je eigen gebruik en meer. Voor Certipower Public heb je alle diensten van het basic pakket aangevuld met vele extra mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is dat je jouw laadinfrastructuur privé, semipubliek of publiek kan stellen. Hierbij kan je flexibel je tarieven instellen, jouw publiek gestelde laadpunt laten weergeven in apps en navigatiesystemen en het gratis laden van eigen laadpassen. Het public pakket heeft nog meer diensten die je hier kan raadplegen. Daar kan je ook het Certipower Basic en Certipower Public verder vergelijken.

Voor de DC laders hebben we Certipower Public. Enkele voorbeelden van de vele diensten zijn het beheer van het laadstation 24/7 met inzichten in de laadsessies, rapporten over jouw energieverbruik, privé of (semi-) publiek stellen van de laadinfrastructuur, flexibel tarieven instellen, gratis laden voor eigen laadpassen, de meeste laadpassen geven EV-rijders toegang tot jouw laadpunt, …

Hoe kan ik een laadpas aanvragen? / Hoeveel kost een laadpas?

De Certipower laadpas krijg je standaard bij de aankoop van een laadpaal. Indien je deze kwijt zou raken, kan je een nieuwe aanvragen via mail (info@certipower.be) of bellen naar +32 51 79 20 22. Een nieuwe laadpas kost € 5/stuk.

Vraag een offerte en vrijblijvend advies.

Certipower

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare