Nieuws

Artikel Business Vlaanderen

Slimme laadpalen verdienen meer dan zichzelf terug

Slimme laadpalen verdienen meer dan zichzelf terug

Certipower uit Roeselare installeert slimme laadpalen voor elektrische voertuigen en helpt ze te beheren. “Alles draait rond een intelligente sturing van het laadproces, zowel bij bedrijven als particulieren. In veel gevallen kan de infrastructuur zichzelf ook terug verdienen door tegen vergoeding andere chauffeurs te laten opladen”, zegt zaakvoerder Geert Degroote.

De knowhow van Certipower in Roeselare heeft een sterke fundering. CEO Geert Degroote (43) verzamelde na zijn masterdiploma in economie (KU Leuven) en een specialisatie in transporteconomie (Université Montpellier I) meer dan 20 jaar ervaring in de energiemarkt. “Ik werkte onder meer bij een private speler in gas en elektriciteit op de groothandelsmarkt. Daarna optimaliseerde ik de energiestromen bij Distrigas en vervolgens bij een Oostenrijks bedrijf. Met die kennis startte ik in 2011 een aardgashandel voor kleine leveranciers. In 2015 liet ik de firma over aan mijn medevennoot en startte ik de Belgische afdeling van PitPoint, een Nederlandse groep van schone energiebronnen: gecompresseerd (cng) en vloeibaar (lng) aardgas, waterstof en elektrische laadpalen. Toen dat bedrijf in 2017 door multinational Total werd overgenomen, bleef ik in België verantwoordelijk voor de nieuwe energieën. Het kriebelde echter om weer zelf te ondernemen en in 2020 vond ik een geschikte zakenpartner in Emmanuel Bekaert van Maxicon, gespecialiseerd in het outsourcen van technisch personeel.”

Bedrijf en thuis

Certipower beheert het volledige proces van laadinfrastructuur voor elektrisch rijden bij bedrijven en particulieren. “Wij installeren en onderhouden de hardware en bieden diensten voor het meest optimale gebruik en beheer. Wij geloven dat domme laadpalen geen zin meer hebben. Onze laadpalen zijn uitgerust met slimme sturingen waardoor je zowel pieken vermijdt als op de goedkoopste momenten kunt opladen. Naast het gebruik voor de eigen medewerkers, kun je ze ook ter beschikking stellen van bezoekers en zelfs commercialiseren. Dat kan zonder zorgen: wij staan in voor de charge point operation (cpo). Dat omvat de administratie van de laadpasjes, het verbruik en de betalingen van de laadbeurten.”
“Daarnaast plaatsen en beheren we laadinfrastructuur bij mobiele medewerkers. Veel mensen komen slechts zelden op de firma en laden hun elektrisch voertuig thuis op. Daarvoor bieden wij een systeem om de elektrische laadbeurten thuis op te volgen en correct te vergoeden. Met dit totaalpakket maken wij het verschil met de algemene, lokale elektriciens.”

Fiscaal voordeel

De overheid geeft fiscale stimuli om op zoveel mogelijk plaatsen laadinfrastructuur ter beschikking te stellen. “Bedrijven krijgen voor het plaatsen van slimme en publiek toegankelijke laadpalen het recht op een verhoogde belastingaftrek van 200%. Die publieke toegankelijkheid kan zowel alleen buiten de werkuren als permanent zijn. De Vlaamse overheid geeft bovendien een ecologiepremie voor snelladers. Particulieren krijgen trouwens ook een flinke belastingvermindering voor het plaatsen van laadpalen.”
Het tweede fiscale luik is gekoppeld aan het wagenpark zelf. “De federale wetgever voorziet dat vanaf 2026 alleen nog nieuwe emissieloze bedrijfsvoertuigen – elektrisch en waterstof – van een fiscale aftrek kunnen genieten. Daarvoor voorzie je het best eigen laadpalen. En als je ook andere chauffeurs toelaat, krijg je van hen een betere prijs voor je overtollige zonne-energie dan wanneer je die zomaar op het net zou steken.”

Lokale service

Als installateur en operator van slimme laadpalen vertrouwt Certipower voor de hardware op een lokale producent. “Wij werken met de degelijke, duurzame producten van Smappee uit Harelbeke. Het integreren van slimme sturingen zit in het DNA van dat bedrijf, dat werd opgericht door ervaren expert in energiemonitoring Stefan Grosjean. Bovendien zijn we daarmee verzekerd van een nabij aanspreekpunt. We focussen trouwens op het gebied aan onze westkant van de as Antwerpen- Brussel- Charleroi. Zo vermijden we de files en geraken we steeds vlot bij ons groeiend cliënteel. Wij hebben een vijftal eigen medewerkers en beschikken over een drietal technici van Maxicon.”

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media