Nieuws

EV Premie Vlaanderen opgebruikt

Budget voor EV-premies in Vlaanderen is opgebruikt

De vraag naar elektrische voertuigen in Vlaanderen is enorm gestegen, mede dankzij overheidspremies. Helaas is het budget voor deze premies veel sneller opgebruikt dan verwacht, wat zorgt voor problemen bij de financiering van deze premies.

Overschrijding van het budget

Voor 2024 was er oorspronkelijk een budget van 20 miljoen euro voorzien voor premies voor de aankoop van elektrische auto’s. Dat budget werd verhoogd naar 26 miljoen, maar zelfs dat bleek onvoldoende door de overweldigende vraag: op 18 april liepen de aanvragen al op tot een totaal van 27,7 miljoen euro. Dit bedrag werd berekend op basis van 4.980 aanmeldingen voor nieuwe elektrische wagens en 932 voor tweedehands wagens. Elke nieuwe auto kon in aanmerking komen voor een premie van 5.000 euro en elke tweedehands auto voor 3.000 euro, wat de snelle uitputting van het beschikbare budget verklaart.

Reactie van de overheid

Minister Lydia Peeters verzekerde dat alle ingediende premieaanvragen die zijn goedgekeurd, zullen worden uitbetaald. De overheid kijkt naar alternatieve financieringsbronnen om deze belofte na te komen, zonder te bezuinigen op noodzakelijke openbare diensten zoals openbaar vervoer. Hierbij kan gedacht worden aan inkomsten uit kilometerheffing.

Impact voor consumenten en bedrijven

De belofte van de overheid om alle aanvragen goed te keuren, geeft consumenten vertrouwen in de haalbaarheid van de overstap naar elektrische voertuigen. Dit schept groeimogelijkheden voor bedrijven zoals Certipower vanwege de toenemende vraag.

Toekomstvisie

In Vlaanderen is het beleid inzake elektrificatie in het vervoer gericht op de vermindering van CO2 en de verbetering van de luchtkwaliteit; daarom neemt de behoefte aan duurzame mobiliteitsoplossingen toe. Dit onderstreept verder de vraag naar geavanceerde, duurzame laadinfrastructuur.

Deze financiële uitdagingen rond de premies benadrukken de noodzaak van een goed gepland subsidiebeleid dat kan bijdragen aan een succesvolle transitie naar duurzame mobiliteitsopties in Vlaanderen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media