Nieuws

Smappee EV Wall | Certipower | Slim laden bedrijven

De veiligheid van elektrische auto’s

Hoe veilig zijn elektrische auto’s?

De opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) is een hot topic in de auto-industrie en daarbuiten. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van elektrische auto’s in vergelijking met traditionele wagens met verbrandingsmotoren. Zijn ze even veilig? Vliegen ze gemakkelijker in brand? Wat gebeurt er als ze betrokken zijn bij een ongeval? In deze blog willen we deze vragen beantwoorden en enkele misvattingen over de veiligheid van elektrische wagens uit de weg ruimen.

Allereerst moeten we erop wijzen dat elektrische voertuigen moeten voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen als traditionele auto’s met verbrandingsmotoren. De Europese crashtestnormen zijn van toepassing op alle voertuigen die in Europa op de markt worden gebracht, ongeacht de aandrijflijn. Elektrische auto’s scoren vergelijkbare veiligheidsscores als auto’s op benzine of diesel, wat betekent dat de inzittenden van een EV even goed beschermd zijn bij een ongeval.

Wat betreft brandveiligheid zijn er geen gegevens die aantonen dat elektrische auto’s een verhoogd risico op brand hebben. Het is wel zo dat elektrische auto’s andere brandeigenschappen hebben dan auto’s met verbrandingsmotoren. Dit komt door de aanwezigheid van batterijen die, indien beschadigd, kunnen leiden tot een kettingreactie genaamd thermal runaway.

Thermal runaway

Thermal runaway ontstaat wanneer één batterijcel beschadigd raakt en gas en energie vrijkomt, waardoor de temperatuur oploopt. Als de temperatuur te hoog wordt, explodeert de cel en worden omliggende cellen beschadigd, waardoor het risico op brand toeneemt. Deze kettingreactie is moeilijk te stoppen. Daarom moet een brandende elektrische wagens worden ondergedompeld in container gevuld met water worden ondergedompeld. Dit totdat alle cellen voldoende zijn afgekoeld.

Betekent dit nu dat elektrische auto’s gevaarlijker zijn dan traditionele auto’s? Het antwoord is nee. Het risico op brand is niet groter bij auto’s op batterij dan bij auto’s met verbrandingsmotoren. In feite hebben statistieken aangetoond dat EV’s minder snel betrokken zijn bij branden dan auto’s met verbrandingsmotoren.

Ook wanneer een elektrische wagen is aangekoppeld aan een laadpaal, heerst er geen extra brandgevaar. Zo komt de veiligheid van elektrische auto’s niet in gevaar bij het installeren van een laadpaal thuis of op het bedrijf.

Kortom, elektrische wagens zijn net zo veilig als traditionele wagens met verbrandingsmotoren. Als je overweegt om een EV te kopen, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw elektrische wagen. Maar vergeet niet dat het altijd belangrijk is om voorzichtig te rijden en verantwoordelijk te zijn op de weg, ongeacht het type auto dat je rijdt.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media