Nieuws

Elektrische auto opladen in de winter

Elektrische auto opladen in de winter? 8 essentiële tips voor een optimaal verbruik

Deze maand krijgen we een serieuze winterprik te verduren, met de eerste volledige vriesdagen in drie jaar tijd. Veel bestuurders van een elektrische wagen zullen merken dat dit een impact heeft op hun bereik. Wil je jouw elektrische auto opladen in de winter, hou dan onderstaande tips in het achterhoofd.

1. Voorverwarm de auto tijdens het opladen

Het voorverwarmen van je elektrische auto terwijl hij nog aan de oplader staat, is cruciaal. Dit proces helpt de batterij om op een optimale temperatuur te komen, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik en een verbeterde actieradius. Veel moderne elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om via een app of timer vooraf ingesteld te worden voor verwarming, wat handig is voor koude ochtenden. 

Een extra pluspunt is dat je nu niet meer iedere morgen moet paraat staan  met een ijskrabber. Je auto is tegen de tijd dat je wil vertrekken volledig ontdooid en mooi op temperatuur.

 

2. Zuinig gebruik van autoverwarming

Een hoge autoverwarming kan de batterij snel leegtrekken. Probeer de verwarming te beperken en maak in plaats daarvan gebruik van de voorverwarmingsfunctie terwijl de auto nog aan de lader staat. Dit zorgt voor een warme auto zonder extra batterij te verliezen.

 

3. Stoel- en stuurverwarming voorkeur geven

Het gebruik van stoel- en stuurverwarming is een energie-efficiënte methode om warm te blijven. Deze verwarmingsmethoden zijn namelijk aangesloten op de 12V-batterij in je elektrische wagen en beïnvloeden het rijbereik slechts in beperkte mate.

 

4. Winterbanden gebruiken

Winterbanden bieden meer grip en stabiliteit in koude en gladde omstandigheden. Ze zijn essentieel voor de veiligheid en helpen bij het behouden van een efficiënte rijervaring. Hoewel ze enige invloed kunnen hebben op de actieradius, is de veiligheid die ze bieden cruciaal.

 

5. Minimaliseer elektronica gebruik

Het verminderen van het gebruik van elektronische accessoires zoals de autoradio of het opladen van apparaten kan de batterijduur verlengen en de actieradius vergroten.

 

6. Gaspedaal geleidelijk loslaten

Door het gaspedaal langzaam los te laten, kan de auto energie terugwinnen. Dit regeneratieve remproces is een effectieve manier om de actieradius te vergroten. Wees voorzichtig met regeneratief remmen op gladde wegen om slipgevaar te vermijden.

 

7. Vermijd snelladen met koude accu

Snelladen bij lage temperaturen kan schadelijk zijn voor de batterij. Het is beter om te wachten tot de accu is opgewarmd door het rijden voordat je snelladen gebruikt.

 

8. Parkeer binnen of onder een carport

Het parkeren van je auto op een beschutte plek helpt om de batterij te beschermen tegen extreme kou.

 

Als je deze tips volgt, ben je goed uitgerust om de uitdagingen van het rijden met een elektrische auto in de winter het hoofd te bieden. Onthoud dat de juiste voorbereiding en kennis je niet alleen helpen om de prestaties van je auto te optimaliseren, maar ook bijdragen aan een veiligere en aangenamere rijervaring. Met de juiste zorg en aandacht kan je elektrische voertuig een betrouwbare metgezel zijn in elk seizoen. Blijf onze blog volgen voor meer inzichten en adviezen over elektrisch rijden en de nieuwste ontwikkelingen in duurzame mobiliteit.

Nog vragen over het opladen van je auto of over de producten van Certipower?
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media