Nieuws

Elektrische auto opladen camping | Laadpalen | Certipower

Elektrische auto opladen op de camping, wij hebben de oplossing

Wat is het probleem?

Onlangs stond het nieuws bol van de uitbaters van campings die enkele problemen wilden aankaarten. Ze krabben in hun haar wanneer ze een elektrische wagen geluidloos zien afkomen. Veel EV-bestuurders zouden de elektriciteit van de camping en vakantiehuizen misbruiken. Dat is een probleem die wel vaker voorkomt, merken we uit de vele reacties die we hierop kregen. Veel huurders laden hun wagen op via het stopcontact van hun vakantiehuis. Het probleem voor de uitbaters is dat ze hier geen aparte tarieven voor hebben, want ze werken met een forfaitair bedrag voor het stroomverbruik. Zo betalen ze zich blauw aan de elektriciteit die verdwijnt in de elektrische wagens. Naast de meerkost, zorgt het ook voor een extra belasting (soms tot overbelasting) van het elektriciteitsnetwerk.

De opstapeling van deze frustraties leidt bij sommige uitbaters om elektrische wagens te verbieden van hun campingterrein. Het zo des te jammer zijn om deze maatregel werkelijkheid te zien worden. Daarom willen we graag enkele oplossingen voorschotelen om EV-bestuurders te verwelkomen op de camping, zonder gevolgen voor de uitbaters.

 

De oplossingen van Certipower

Als uitbater heb je verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het beperken van het totaal vermogen, laadpalen plaatsen bij de huisjes, laadpalen voorzien op de parking of kiezen voor snelladers.

 

1. Limiet op de stroom

Een eerste optie is om de stroom per woning te limiteren. Door het instellen van een bovengrens op het elektrisch verbruik, vermijd je een overmatig gebruik van elektriciteit.

 

2. Laadpaal aan het vakantiehuis

Als uitbater kan je een bepaald percentage van de campingplaatsen/vakantiehuisjes voorzien van een laadpaal. Dit zouden dan AC-laadpalen zijn, waarmee met een lager vermogen geladen wordt. Via een Smappee EV Wall, heeft de elektrische wagen in één nacht een volle accu.

Per laadpaal kan er ook een maximumvermogen worden ingesteld, zo blijft het totaalverbruik ook binnen de perken. Certipower installeert enkel slimme laadpalen. Deze laadpalen kunnen we koppelen aan elkaar en met elkaar laten communiceren. In plaats van per laadpaal een maximumvermogen in te stellen, kan dit ook gebeuren voor het totaalverbruik van alle laadpalen.

Een laadpaal aan het vakantiehuisje of campingplaats kan je ook wat geld opleveren. Dat kan door:

  • Een laadtarief toevoegen aan de slimme laadpaal. Zo kan je als uitbater een eigen tarief kiezen, waardoor je de elektriciteitskost recupereert en wat van de kosten van de laadpaal compenseert.
  • Een campingplaats/vakantiehuis met een laadpaal is gegeerd. Daarom kan je deze plekken aan een iets hoger tarief verhuren. Zo kan je de meerprijs van de laadpalen op lange termijn doorrekenen naar de bezoekers. Door de grote vraag naar deze exclusieve plekken, zal je niet veel moeite hebben om deze plaatsen te verhuren.

Je kan ook inspelen op de productie van zonne-energie, zo kan je een extra meerwaarde halen uit de laadtarieven. Je kan hier spelen met verschillende scenario’s en tarieven, daarom kan het geen kwaad om eens gratis advies te vragen aan Certipower. We helpen je graag verder om de ideale oplossing te voorzien voor jou.

 

3. Laadpaalparking

In plaats van een laadpaal te plaatsen op de campingplek zelf, kan je meerdere laadpalen op een parkingplaats. Dit brengt dezelfde voordelen met zich mee als een laadpaal aan het vakantiehuis zelf, maar hier zullen de kosten lager liggen, doordat alles meer gecentraliseerd is.

 

4. Snellader

Een laatste mogelijkheid is om een snellader (DC) te plaatsen. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de camping. Je kan een Aliptronic Hypercharger of Smappee EV Base Ultra plaatsen op een strategische plaats op de site. Deze DC-laders laden de elektrische voertuigen veel sneller op, van 15min tot 1u. Zo moeten de auto’s niet dagen na elkaar opladen, maar is het snel gebeurt. De aankoop van zo’n snellader ligt hoger dan bij een AC-lader, maar ook hier kan je een laadtarief instellen. Deze is gangbaar hoger dan bij gewone laadpalen, dus zo kan je ook wat kosten recupereren.

 

Hoe regel ik dit praktisch?

We hebben hierboven verschillende opties overlopen. Maar hoe pak je dit aan, is natuurlijk de vraag. Best kijk je voor een partner die je een totaaloplossing kan bieden. Een partner die je vermogens kan instellen, laadpalen en snelladers kan installeren en het laadpuntbeheer voor haar rekening neemt.

Bij Certipower ben je daarvoor aan het juiste adres. We helpen je dan ook graag verder, aarzel dus zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij geven je dan vrijblijvend advies zodat de frustraties van campinguitbaters met EV-rijders verleden tijd is.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media