Nieuws

Smappee EV Wall | Certipower | Slim laden

Thuisladen is tot wel drie keer goedkoper dan snelladen.

Er zijn verschillende manieren om je elektrische vol te laden. Dat kan via thuisladen, traag publiek laden of snelladen. Hier zijn verschillende tarieven aan gekoppeld. Daarom geven we graag wat tips mee om geld te besparen.

Thuislader

Een laadpaal bij je thuis laten installeren, blijft de goedkoopste optie om je elektrische wagen van een volle batterij te voorzien. Dit vraagt een initiële startkost, namelijk het installeren van je laadpaal. Maar op lange termijn zal je goedkoper uitkomen dan wanneer je continu openbaar laadt en al zeker dan snelladen. Een thuislaadpaal is al snel tot 3 keer voordeliger dan een snellader.

De prijzen blijven natuurlijk steeds veranderen door de schommelende energieprijzen. Daarnaast heeft de efficiëntie van je wagen ook invloed op de prijs. Doorgaans kunnen we ervan uitgaan dat het de kostprijs van thuisladen zich bevindt tussen € 6 en € 7 per 100 km, terwijl snelladen € 17 per 100 km kost met dezelfde wagen.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een laadpaal thuis te installeren, omdat je bijvoorbeeld in een appartement of een huurwoning woont. Je kan altijd de eigenaar van het gebouw contacteren, zodat zij voor een oplaadpunt zorgen.

Bij een elektrische bedrijfsauto kan je werknemer opteren om een laadpaal bij je thuis te laten installeren. Al je energieverbruik van de laadpaal, wordt via een split-billingsysteem door gefactureerd naar de werkgever. Rond dit thema hebben we een aparte blog: split-billing.

 

Focus op de daluren

Door het dag- en nachttarief is het goedkoper om ’s nachts je elektrische auto op te laden. Wanneer je laadt van 22u tot 7u, profiteer je van het voordeligste tarief. Op dat moment gebruiken de mensen minder elektriciteit en dat leidt tot een goedkopere elektriciteitsprijs.

 

Abonnement voor publiek

Wanneer je jouw elektrische wagen vaak vasthangt aan een publieke laadpaal, neem je best een abonnement. Je betaalt een maandelijkse abonnementskost (prijzen tussen € 12 en € 18 zijn gangbaar) en in ruil daarvoor kan je bijladen aan goedkopere tarieven. Het is dus belangrijk dat je op langere termijn kijkt welk abonnement het best bij jou past.

 

Slim laden

Een slimme laadpaal past zich aan aan de omstandigheden. Het houdt rekening met de verschillende tarieven, zonne-energie en het tijdstip waarop je wagen vol moet zijn.

Stel dat je jouw wagen thuis insteekt om 18u en de volgende morgen om 7u moet je terug weg met een volle batterij. Een normale laadpaal zal direct beginnen laden om dan tegen ongeveer 2u ’s nachts een volle accu te hebben. Een slimme laadpaal zal de laadsessie pas starten wanneer je een voordeliger tarief hebt, namelijk tussen 22u en 7u aan het daltarief. Daarnaast zal het de sessie spreiden over de volledige beschikbare periode.

Door je zonnepanelen te integreren in je laadgedrag, laad je op met een overschot aan zonne-energie. Alle overbodige stroom kan gebruikt worden om je auto van stroom te voorzien, zo heb je er een extra besparing bij.

Via Dynamic Load Balancing houdt de laadpaal rekening met het algemeen verbruik van je thuis. Wanneer je woning veel elektriciteit vraagt, zal de laadsnelheid via de slimme laadpaal naar beneden gaan. Als er dan weer ruimte is, zal de accu verder opladen aan de oorspronkelijke laadsnelheid. Op deze manier worden er geen pieken getrokken in je energieverbruik. Zeker met de invoering van het capaciteitstarief (uitgesteld tot 1 januari 2023) zal je hiermee grotere kosten vermijden.

Een slimme laadpaal zorgt er niet alleen voor dat je kosten zal besparen met het laden, het brengt ook fiscale voordelen met zich mee. Als je de laadpaal nu installeert, dan kun je 45% van de totale kost, gelimiteerd tot 1500 euro, aftrekken van je personenbelasting. Dat komt neer op een premie van € 675 als je hem dit jaar installeert. Bedrijven kunnen hun slimme laadpaal inbrengen voor 200% in je belastingen.

 

Gratis laden

Waarom goedkoper laden, als het ook gratis kan? Het is een mogelijkheid. Enerzijds door enkel op te laden met een overschot van je zonne-energie, dat kan d.m.v. een slimme laadpaal. Anderzijds kan je soms gratis opladen bij verschillende winkels, parkings, hotels en musea. Een mooi voorbeeld hiervan is Lidl, waar je tijdens het winkelen je accu kunt bijladen. Andere ketens zoals Delhaize en Ikea zijn ook aan het investeren in gratis laadpunten voor hun klanten.

Wanneer je een elektrische bedrijfsauto hebt, is de kans groot dat je gratis kan laden op het werk. Door hier gretig gebruik van te maken, bespaar je weer extra op je energierekening.

 

Certipower staat steeds klaar om je verder te helpen met deze tips. De voordelen van slimme thuisladers spreken voor zich. Heb je interesse om hier meer over te weten, of wil je een laadpaal thuis op naam van je werkgever?

Contacteer Certipower via sales@certipower.be of 051 79 20 22 en we helpen je met plezier verder.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media