Nieuws

Laadpalen van Certipower

Gelukkig Nieuwjaar! Welke regels gelden voor laadpalen in 2022?

Elektrische wagens en de bijhorende laadinfrastructuur waren in 2021 vaak het middelpunt van de belangstelling en ook in 2022 blijft het ongetwijfeld een hot item. De overstap naar elektrisch rijden maakt dan ook een belangrijk deel uit van de strijd tegen de klimaatopwarming.

11.000 nieuwe laadpunten in Vlaanderen

In 2022 is het de bedoeling om 11.000 nieuwe laadpunten voor elektrische wagens te installeren in Vlaanderen. Dat zijn er driemaal zoveel als in 2021. Het merendeel zijn semipublieke laadpalen, die zich bevinden op bedrijfsterreinen en minstens tien uren per dag publiek toegankelijk zijn. Hiervoor geldt dan ook een subsidie tot 20 procent van de installatiekosten, toegekend door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Daarnaast komen er ook extra ultrasnelladers langs de belangrijkste Vlaamse verkeersassen. De minister wil tegen 2025 30.000 extra laadpunten en sluit zelfs niet uit dat er nóg meer komen. In Nederland bijvoorbeeld zijn er eind 2021 al 80.000 laadpalen. “Als blijkt dat we de cijfers moeten bijsturen, zullen we dat doen”, zegt minister Peeters daarover in De Tijd.

 

Laadpalen in 2022: wat zijn de regels en voordelen?

Particulieren die investeren in een slimme laadpaal, genieten ook in 2022 van een forse belastingvermindering. Belangrijk is wel dat je de laadtijd en het laadvermogen kan sturen, net zoals je gebruik dient te maken van groene energie en dat de laadpaal gekeurd moet zijn. Zaken die uiteraard geen enkel probleem vormen als je kiest voor een laadpaal van Certipower. Per belastingplichtige is een fiscale aftrek tot 1.500 euro mogelijk. Wat belangrijk is: tot december 2022 geniet je een belastingvermindering van 45 procent, daarna daalt dat percentage. In 2023 geniet je nog 30 procent belastingvermindering, in 2024 is dat 15 procent.

 

Uiteraard is er ook voor ondernemingen nog steeds een fiscaal voordeel in 2022. Belangrijk hiervoor is wel dat de laadpaal vrij toegankelijk is, ofwel tijdens ofwel buiten de normale openingsuren van de zaak. Als deze investering gebeurt voor 31 december 2022 is er sprake van een kostenaftrek van 200 procent. Na de volgende jaarwisseling zal de kostenaftrek nog 150 procent bedragen.

 

Certipower: het adres voor laadpalen in 2022

Meer weten over de wetgeving voor laadpalen in 2022? Of maak je graag een afspraak een van onze experts om jouw ideale laadinfrastructuur te berekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Certipower is gevestigd in Roeselare, centraal in West-Vlaanderen, maar installeert laadpalen bij particulieren en bedrijven in alle uithoeken van Vlaanderen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media