Nieuws

Ad hoc laden met QR-code

Prijstransparantie publieke laadpalen

De wereld van elektrisch rijden evolueert snel, en met de komst van de nieuwe Europese regelgeving (AFIR) op 13 april 2024, staan we op het punt een belangrijke verschuiving mee te maken in hoe we elektrische auto’s opladen. Certipower, als specialist in slimme laadpalen en laadinfrastructuur, omarmt deze veranderingen vol enthousiasme. In deze blog verkennen we de aanstaande veranderingen en hoe deze zullen bijdragen aan een transparantere, gebruiksvriendelijkere laadervaring voor elektrische voertuigen.

Vanaf midden april 2024 zullen nieuwe publieke oplaadpunten voor elektrische wagens zich moeten houden aan twee belangrijke vereisten: de weergave van de prijs per kWh en de acceptatie van bankkaartbetalingen. Deze regels zijn vergelijkbaar met de standaarden die gelden voor traditionele tankstations en zijn een belangrijke stap naar grotere transparantie en gemak in de elektrische laadinfrastructuur.

De belangrijkste veranderingen

  • Prijstransparantie: Tot voor kort kon het opladen van een elektrische auto aan een openbaar oplaadpunt voelen als een gok, zonder duidelijkheid over de kosten. Vanaf 13 april zal elke nieuw geïnstalleerd oplaadpunt dat publiek staat, de prijzen duidelijk moeten weergeven. Hierdoor kunnen automobilisten met alle vertrouwen laden.
  • Uitbreiding van betaalmethodes: De verplichting om een speciale pas of een smartphone-app te gebruiken voor het betalen van een oplaadbeurt verdwijnt. Automobilisten kunnen nu simpelweg hun bankkaart gebruiken, wat de toegankelijkheid aanzienlijk vergroot.

Deze regels zijn van toepassing op alle nieuwe openbare snellaadpalen met een capaciteit van 50 kW of meer. Bestaande snelladers krijgen tot 2027 de tijd om aan deze nieuwe normen te voldoen, waardoor er een overgangsperiode ontstaat voor het updaten van de huidige infrastructuur.

Ook voor AC-laadpalen zal er prijstransparantie zijn, in combinatie met de mogelijkheid om ad hoc met een kredietkaart te betalen. Dat zal zijn in de vorm van een QR-code die je kan scannen voor de betaling. Dit is enkel het geval voor AC-palen die publiek staan.

De rol van Certipower

Bij Certipower zijn we toegewijd aan het leveren van een naadloze laadervaring voor iedereen met een elektrische auto. We werken voortdurend aan het updaten en verbeteren van onze laadstations om te voldoen aan de nieuwe regelgeving en om onze klanten de best mogelijke service te bieden. Ons doel is om de overgang naar elektrisch rijden zo soepel en zorgeloos mogelijk te maken, met een focus op duurzaamheid en innovatie.

Conclusie

De invoering van de nieuwe AFIR-regelgeving markeert een belangrijk moment voor de toekomst van elektrisch rijden. Met de nadruk op prijstransparantie en het gemak van bankbetalingen, zetten we een grote stap voorwaarts in het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van elektrisch laden. Bij Certipower omarmen we deze veranderingen en kijken we uit naar een toekomst waarin elektrisch rijden niet alleen duurzaam, maar ook uiterst gebruiksvriendelijk is.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media