Nieuws

Smappee EV Wall | Certipower | Slim laden

Wat is AC laden en DC laden en wat is het verschil?

Je bent overtuigd door de voordelen van elektrisch rijden, maar niet helemaal thuis in de wereld van de elektrische laadoplossingen? Geen zorgen, Certipower helpt je graag op weg. In ons aanbod kan je kiezen voor verschillende AC laders en DC laders. Om de goede keuze te maken, is het uiteraard wel belangrijk dat het verschil tussen AC laden en DC laden goed wordt begrepen.

De reden waarom er twee types laders bestaan, is omdat het elektriciteitsnet een AC-net (wisselstroom) is en de batterij van je wagen op DC (gelijkstroom) werkt. Via een omvormer wordt de geleverde AC-stroom omgezet in DC-stroom.

AC laden: standaard laadpaal met wisselstroom

Voor AC laden, ook wel het reguliere laden genoemd, wordt wisselstroom gebruikt. AC staat dan ook voor alternating current, wisselstroom in het Nederlands. Het is het type stroom dat standaard op ons elektriciteitsnetwerk aanwezig is. De elektriciteit wordt in de batterij opgeslagen via een omvormer in de wagen, die de AC-stroom naar DC-stroom omzet. In dit geval bepalen je laadstation en de omvormer in je auto hoe snel de auto effectief wordt opgeladen.

AC laden is van toepassing bij alle standaard laadpalen en geeft laadsnelheden van 3,7 kW tot 22 kW. In de AC laadpaal zit geen omvormer en deze is dan ook voordeliger dan een DC laadpunt. Om te weten hoe snel je wagen kan opladen met een AC lader of AC laadpaal, is het aangewezen om contact op te nemen met de experts van Certipower. Zij geven je graag een gedetailleerde beschrijving.

DC laden: snelladers met gelijkstroom

De term DC komt van direct current, wat we gelijkstroom noemen in het Nederlands. In tegenstelling tot de AC laders, gebeurt de omvorming van AC- naar DC-stroom in de DC laders of DC laadpalen zelf. De wisselstroom van ons elektriciteitsnetwerk wordt zo meteen omgezet naar gelijkstroom.

Bij DC laden wordt de omvormer in de auto dan ook niet gebruikt. Aangezien je batterij altijd op gelijkstroom werkt, gaat de stroom rechtstreeks naar deze batterij en wordt de beperking van de omvormercapaciteit omzeild. Het grote voordeel van DC laden is dan ook dat je je wagen sneller kan opladen dan bij AC laden. Snelladen gebeurt vanaf 50 kW en gaat momenteel tot 350 kW.

Kiezen voor AC/DC laden?

Hoewel DC laden een stuk sneller is, zijn AC laders voor de meeste toepassingen het meest aangewezen. Het grootste voordeel is de kostprijs van AC laden. Er is de lagere investeringskost van de laadpaal, de lagere kost voor de aansluiting en ook de lagere capaciteitskost bij de netbeheerder. AC laden is minder belastend voor het elektriciteitsnetwerk en men kan eenvoudig slim laden.

Als er een kans is om je wagen voor een langere tijd op te laden – zoals thuis of op kantoor – is AC laden de logische keuze. Toch heeft ook DC laden zeker bestaansrecht. Als je langere afstanden wil afleggen, maar tussenin weinig tijd te verliezen hebt, is deze vorm van laden dé manier bij uitstek. In een mum van tijd is je elektrische wagen weer helemaal vol geladen, zodat je je weg kan verder zetten. De aanwezigheid van DC laders doet ook het fenomeen van ‘range anxiety’ – de schrik om met een lege batterij te vallen – fel verminderen.

Nog niet helemaal zeker welke keuze perfect is voor jou? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Certipower. Wij beschikken over slimme apparatuur, die inspeelt op jouw energieverbruik en overbelasting tegengaat. Bovendien ben je verzekerd van een feilloze installatie van je laadpaal. Certipower bevindt zich in Roeselare, in het hart van West-Vlaanderen, maar installeert AC laadpalen en DC laadpalen in heel België.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwbrief/Abonnez-vous à notre lettre d'informations.

Volg ons op social media